Skip to content

Blogg

Sahar Almashta, egen företagare och integrationsrådgivare, och Tomas Sandström, Praktikertjänsts förhandlingschef och ansvarig för diskrimineringsfrågor, arbetar med Praktikertjänsts projekt Integration i praktiken. Projektet fokuserar på socialt ansvarstagande och ska underlätta integration och skapa en bättre kommunikation kollegor emellan, men också i mötet med patienter. En tredjedel av Praktikertjänsts anställda har utländsk bakgrund.

I en serie blogginlägg berättar Sahar och Tomas om hur Integration i praktiken växt fram och hur det kommit att bli ett viktigt verktyg inte bara på Praktikertjänst utan även hos andra företag och organisationer runt om i Sverige. Vill du få hjälp av Tomas och Sahar, kan du kontakta dem direkt.

Blogg Integration i praktiken, del 12

2015-10-01

”Låt människan själv få berätta vad hon behöver för att klara sig själv i stället för att utgå från att hon är hjälplös” Det är inte genom att tycka synd om en människa vi gör henne framgångsrik För oss som tittar på tv och delar vad som syns på sociala medier om världsläget och den…

Läs mer

Blogg Integration i praktiken, del 11

2015-06-24

  ”Att göra sig hörd som utsatt människa i ett kroniskt underläge är näst intill omöjligt” Vad är Sverige? Släpper vi in vår vän, den danske filosofen Kirkegaard, för att få hjälp med att besvara frågan kommer han antagligen med sitt gemyt att svara att det får ni fråga människorna om för det finns inget…

Läs mer

Blogg Integration i praktiken, del 10

2015-04-08

  ”Projektet Integration i praktiken handlar om två saker: insikt om framtiden och gott ledarskap” Hur vägarna möts ibland Vi är precis hemkomna från ett intressant möte om integration med vårdpersonal på en vårdcentral och sådär oss sådär lagom filosofiska inför den stundande påsken. Men hur kom vi hit egentligen? I höstas arbetade vi intensivt…

Läs mer

Blogg Integration i praktiken, del 9

2015-02-05

  ”Alla attityder vi har till invandring idag, är framvuxna av en integrationspolitik som skapades igår” Följande scenario får en Stockholmare uppleva alltför ofta: En bil får motorstopp på Essingeleden en måndag morgon. Köerna bildas snabbt, och raskt kommer väl ungefär 30000 Stockholmare för sent till jobbet. Man kan fråga sig dels vad detta beror…

Läs mer

Blogg Integration i praktiken, del 8

2015-01-17

”Vi lever i en värld dränkt av information – som samtidigt är så ensidig” Konsten att lära känna varandra Det finns ungefär 1,5 miljoner utrikesfödda i vårt land. Vi har funderat en del på hur många svenskfödda, och med svensk bakgrund, som personligen (och på på nära håll) känner någon utrikes född. Under våra föreläsningar…

Läs mer

Blogg Integration i praktiken, del 7

2014-12-15

Konsten att vara steget före sig själv ”Vi ligger faktiskt steget före oss själva” En av våra verkliga käpphästar i projektet Integration i praktiken är påståendet eller snarare sanningen att det blir som vi tänker. Vi har som tur är blivit motsagda av flera, ifrågasatta som newage-inspirerade eller sådana som är för starkt påverkade av…

Läs mer

Blogg Integration i praktiken, del 6

2014-11-04

”Hur ökar man sin tolerans, egentligen?” Konflikthantering – Hantera det olösliga? ”Är du chef eller lagledare har du att samla mod. Konflikter är nämligen olösliga!” Svenskan har flera fina ord i sitt språk som kliniskt och utan värdering försöker beskriva tillstånd som många upplever som både vidriga och motbjudande. Ett sådant fint ord är ”konflikt”,…

Läs mer

Blogg Integration i praktiken, del 5

2014-10-27

”Hur kan vi samarbeta om vi alla pratar i olika koder?” Om kommunikation och konflikt på arbetsplatsen De flesta av oss har säkert personlig erfarenhet av, eller har hört talas om, bråk och mobbning på en arbetsplats. Vi ska uppehålla oss vid sådana konflikter som beror på att människor i allt för hög utsträckning styrs…

Läs mer

Blogg Integration i praktiken, del 4

2014-08-27

”Hur ökar man sin tolerans, egentligen?” Hur ökar man sin tolerans, egentligen? Psykologen Tomas Böhm beskriver tolerans som ett tillstånd där nyfikenheten på den andre är starkare än rädslan. Att utforska en annan människa, dennes tankar och värderingar och kulturella bakgrund är en process som tar tid och kräver reflektion, eftertanke och tålamod. Det sägs…

Läs mer

Blogg Integration i praktiken, del 3

2014-08-11

”Skulle vi tillåtas att fritt lufta våra fördomar gentemot varandra skulle arbetsplatsen bli som en stimmig grillfest framåt kvällskvisten Jag har väl inga fördomar!? När vi håller vår föreläsning Integration i praktiken grips vi rätt ofta av lusten att säga saker som man inte får säga. Ofta handlar det om företeelser och begrepp som fått…

Läs mer
Scroll To Top